resip masakan khas pulau jawa
Gudeg Jogja
Bahan-bahan:
-
1 kg nangka muda, dipotong kecil
-
500 ml santan pekat
-
5 biji telur rebus
-
200 gram gula melaka
-
10 helai daun jati (jika ada – untuk warna coklat semulajadi)
-
4 helai daun salam
-
3 batang serai, dititik
-
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
-
8 ulas bawang merah
-
5 ulas bawang putih
-
5 biji kemiri (boleh diganti dengan kacang tanah goreng)
-
1 sudu besar ketumbar
-
1 inci lengkuas
Cara memasak:
-
Rebus nangka muda bersama daun jati hingga empuk. Toskan.
-
Tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan daun salam dan serai.
-
Masukkan nangka, telur rebus, santan, gula melaka, dan garam.
-
Masak dengan api perlahan selama 4–5 jam hingga berwarna coklat gelap dan sebati.
-
Hidangkan bersama nasi, sambal krecek dan ayam opor.
2. Rawon Surabaya
Bahan-bahan:
-
500 gram daging lembu (bahagian sandung lamur atau sengkel), potong kecil
-
2 liter air
-
4 helai daun limau purut
-
2 batang serai, dititik
-
2 sudu besar minyak untuk menumis
-
Tauge pendek, telur masin dan sambal sebagai pelengkap
Bahan kisar:
-
6 ulas bawang merah
-
4 ulas bawang putih
-
2 cm kunyit, dibakar
-
3 biji kemiri
-
1 sudu besar ketumbar
-
1 sudu teh jintan
-
4 biji keluak (ambil isinya – bahan khas untuk warna hitam)
Cara memasak:
-
Rebus daging hingga empuk. Simpan air rebusan sebagai stok.
-
Tumis bahan kisar bersama daun limau dan serai hingga wangi.
-
Masukkan bahan tumis ke dalam stok daging. Tambah daging semula.
-
Masak hingga kuah menjadi hitam pekat dan rasa sebati.
-
Hidangkan dengan nasi panas, tauge, telur masin dan sambal.
3. Pecel Madiun
Sayur-sayuran:
-
Kacang panjang, bayam, tauge, dan kubis – dicelur dan toskan
Sambal kacang:
-
200 gram kacang tanah, digoreng
-
5 biji cili merah
-
3 ulas bawang putih
-
1 sudu besar gula melaka
-
1 sudu teh garam
-
1 sudu besar air asam jawa
-
Air masak secukupnya
Cara membuat:
-
Kisar semua bahan sambal sehingga halus.
-
Tambah air sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur pekat yang diinginkan.
-
Siramkan sambal di atas sayur rebus dan hidangkan.
4. Soto Kudus
Bahan-bahan:
-
500 gram ayam kampung
-
2 liter air
-
2 batang serai, dititik
-
3 helai daun salam
-
4 helai daun limau purut
Bahan kisar:
-
6 ulas bawang merah
-
4 ulas bawang putih
-
3 biji kemiri
-
2 cm halia
-
2 cm kunyit, dibakar
-
Garam dan lada putih secukup rasa
Pelengkap:
-
Tauge pendek, hirisan daun sup, bawang goreng, sambal dan limau nipis
Cara memasak:
-
Rebus ayam hingga empuk. Angkat dan siat halus.
-
Tumis bahan kisar dan daun-daun hingga naik bau.
-
Masukkan bahan tumis ke dalam air rebusan ayam, tambahkan ayam yang disiat.
-
Masak sebentar, perasakan.
-
Hidangkan dengan nasi putih dan pelengkap.
5. Tahu Tek Surabaya
Bahan utama:
-
2 ketul tahu putih, digoreng separa masak
-
2 biji telur
-
1 ketul lontong, dipotong
-
Tauge, dicelur
-
Kentang goreng secukupnya
Kuah kacang petis:
-
150 gram kacang tanah goreng
-
2 ulas bawang putih
-
5 biji cili padi (ikut tahap kepedasan)
-
2 sudu besar petis udang
-
1 sudu besar kicap manis
-
Garam, gula dan air secukupnya
Cara membuat:
-
Pukul telur dan campur dengan tahu. Goreng seperti telur dadar.
-
Kisar semua bahan kuah hingga halus, tambah air mengikut kekentalan yang disukai.
-
Potong tahu telur, letakkan bersama lontong, tauge, dan kentang.
-
Siram kuah kacang petis dan tabur bawang goreng sebelum dihidang.
Komentar
Posting Komentar