resip masakan khas pulau jawa

 

5 resep masakan khas puulau jawa

Gudeg Jogja

Bahan-bahan:

  • 1 kg nangka muda, dipotong kecil

  • 500 ml santan pekat

  • 5 biji telur rebus

  • 200 gram gula melaka

  • 10 helai daun jati (jika ada – untuk warna coklat semulajadi)

  • 4 helai daun salam

  • 3 batang serai, dititik

  • Garam secukup rasa

Bahan kisar:

  • 8 ulas bawang merah

  • 5 ulas bawang putih

  • 5 biji kemiri (boleh diganti dengan kacang tanah goreng)

  • 1 sudu besar ketumbar

  • 1 inci lengkuas

Cara memasak:

  1. Rebus nangka muda bersama daun jati hingga empuk. Toskan.

  2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan daun salam dan serai.

  3. Masukkan nangka, telur rebus, santan, gula melaka, dan garam.

  4. Masak dengan api perlahan selama 4–5 jam hingga berwarna coklat gelap dan sebati.

  5. Hidangkan bersama nasi, sambal krecek dan ayam opor.


2. Rawon Surabaya

Bahan-bahan:

  • 500 gram daging lembu (bahagian sandung lamur atau sengkel), potong kecil

  • 2 liter air

  • 4 helai daun limau purut

  • 2 batang serai, dititik

  • 2 sudu besar minyak untuk menumis

  • Tauge pendek, telur masin dan sambal sebagai pelengkap

Bahan kisar:

  • 6 ulas bawang merah

  • 4 ulas bawang putih

  • 2 cm kunyit, dibakar

  • 3 biji kemiri

  • 1 sudu besar ketumbar

  • 1 sudu teh jintan

  • 4 biji keluak (ambil isinya – bahan khas untuk warna hitam)

Cara memasak:

  1. Rebus daging hingga empuk. Simpan air rebusan sebagai stok.

  2. Tumis bahan kisar bersama daun limau dan serai hingga wangi.

  3. Masukkan bahan tumis ke dalam stok daging. Tambah daging semula.

  4. Masak hingga kuah menjadi hitam pekat dan rasa sebati.

  5. Hidangkan dengan nasi panas, tauge, telur masin dan sambal.


3. Pecel Madiun

Sayur-sayuran:

  • Kacang panjang, bayam, tauge, dan kubis – dicelur dan toskan

Sambal kacang:

  • 200 gram kacang tanah, digoreng

  • 5 biji cili merah

  • 3 ulas bawang putih

  • 1 sudu besar gula melaka

  • 1 sudu teh garam

  • 1 sudu besar air asam jawa

  • Air masak secukupnya

Cara membuat:

  1. Kisar semua bahan sambal sehingga halus.

  2. Tambah air sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur pekat yang diinginkan.

  3. Siramkan sambal di atas sayur rebus dan hidangkan.


4. Soto Kudus

Bahan-bahan:

  • 500 gram ayam kampung

  • 2 liter air

  • 2 batang serai, dititik

  • 3 helai daun salam

  • 4 helai daun limau purut

Bahan kisar:

  • 6 ulas bawang merah

  • 4 ulas bawang putih

  • 3 biji kemiri

  • 2 cm halia

  • 2 cm kunyit, dibakar

  • Garam dan lada putih secukup rasa

Pelengkap:

  • Tauge pendek, hirisan daun sup, bawang goreng, sambal dan limau nipis

Cara memasak:

  1. Rebus ayam hingga empuk. Angkat dan siat halus.

  2. Tumis bahan kisar dan daun-daun hingga naik bau.

  3. Masukkan bahan tumis ke dalam air rebusan ayam, tambahkan ayam yang disiat.

  4. Masak sebentar, perasakan.

  5. Hidangkan dengan nasi putih dan pelengkap.


5. Tahu Tek Surabaya

Bahan utama:

  • 2 ketul tahu putih, digoreng separa masak

  • 2 biji telur

  • 1 ketul lontong, dipotong

  • Tauge, dicelur

  • Kentang goreng secukupnya

Kuah kacang petis:

  • 150 gram kacang tanah goreng

  • 2 ulas bawang putih

  • 5 biji cili padi (ikut tahap kepedasan)

  • 2 sudu besar petis udang

  • 1 sudu besar kicap manis

  • Garam, gula dan air secukupnya

Cara membuat:

  1. Pukul telur dan campur dengan tahu. Goreng seperti telur dadar.

  2. Kisar semua bahan kuah hingga halus, tambah air mengikut kekentalan yang disukai.

  3. Potong tahu telur, letakkan bersama lontong, tauge, dan kentang.

  4. Siram kuah kacang petis dan tabur bawang goreng sebelum dihidang.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

resep masakan warisan melayu